eXploring Macedonia Blog

Шарски Води

Стартот на патеката е од Попова Шапка а завршува во Вруток – Изворот на Реката Вардар. Од Попова Шапка се искачува на Вакуф, потоа пред Говедарски камен се врти лево на кај село Јеловјане,...

Света Гора

Света Гора (Άγιον Όρος) се наоѓа на третиот крак на полуостровот Халкидики во Егејска Македонија. Тоа е област во рамките на провинцијата Централна Македонија во Грција. Станува збор за автономна држава под грчки суверенитет. Како...

Рели „КАЛИН КАМЕН 2013“

Манифестацијата има ревијален карактер и  се одржува под мототo „Да ги запознаеме убавините на Осоговските планини“. Должината на патеката е 64 километри, 80 отсто од патеката е неасфалтиран пат, висинската разлика е 1.500 метри со...

Дуф Водопад

    Дуфските водопади во близина на с. Ростуше до кои од самиот центар на селото се стигнува за 30тина минути. Патеката до водопадите е обележана, уредена, обезбедена со дрвена ограда и истата во...

Трника 4х4

Offroad 4х4 возење од с. Виниче до Трника на Скопска Црна Гора… Прекрасен поглед од едно место кон Скопје и Куманово…

Богородица Пречиста -Кичево

Кичевскиот Манастир познат и како Манастирот „Св. Богородица – Пречиста“ претставува духовен центар на Кичево и регионот.[1] Во минатото манастирот бил нарекуван Крнински Манастир, име кое и денес се употребува[2]. Сместен e планината Цоцан,...

Голем град – Преспанско езеро

Документарен филм  Голем град – Преспанско езеро   Голем Град е прогласен за строг природен резерват заради специфичните геоморфолошки карактеристики, карактеристичната флора и фауна и поради своето историско минато. Островот е долг 750 m,...