Category: Манастири на Света Гора

Манастир Каракал – Καρακάλλου

Манастир Каракал – Καρακάλλου

Манастир Каракал (грчки : Μονή Καρακάλλου) е Православни манастир на монашкиот држава на Света Гора во Грција. Тoj e лоциран на југо-источната страна на полуостровот.Манастирот е сонован во 11 век. Во 13 век, како резултат...

Манастир Кутлумуш -Κουτλουμούσι

Манастирот бил подигнат со помош на војводи Николае Александру и Владислав Vlaicu од Влашка . Меѓу богатства на манастирот е наводни најголемиот остаток на вистински крст . Библиотеката на манастирот содржи 662 ракописи и...