Category: Света Гора

Света Гора

Света Гора (Άγιον Όρος) се наоѓа на третиот крак на полуостровот Халкидики во Егејска Македонија. Тоа е област во рамките на провинцијата Централна Македонија во Грција. Станува збор за автономна држава под грчки суверенитет. Како...

Манастир Каракал – Καρακάλλου

Манастир Каракал – Καρακάλλου

Манастир Каракал (грчки : Μονή Καρακάλλου) е Православни манастир на монашкиот држава на Света Гора во Грција. Тoj e лоциран на југо-источната страна на полуостровот.Манастирот е сонован во 11 век. Во 13 век, како резултат...

Манастир Кутлумуш -Κουτλουμούσι

Манастирот бил подигнат со помош на војводи Николае Александру и Владислав Vlaicu од Влашка . Меѓу богатства на манастирот е наводни најголемиот остаток на вистински крст . Библиотеката на манастирот содржи 662 ракописи и...