Манастир Филотеј – Φιλοθέου

Манастир Филотеј – ( грчки : Μονή Φιλοθέου) е Православни манастир на монашкиот држава на Света Гора во Грција. Тoj e лоциран на северо-источната страна на полуостровот. Манастирот е основан од страна на Блажен Филотеј,крајот на 10 век. Манастирот е рангиран како дванаесеттиот во хиерархијата на Светогорските манастири.

IMG_0269

 

You may also like...