Манастир Кутлумуш -Κουτλουμούσι

Манастирот бил подигнат со помош на војводи Николае Александру и Владислав Vlaicu од Влашка .
Меѓу богатства на манастирот е наводни најголемиот остаток на вистински крст .
Библиотеката на манастирот содржи 662 ракописи и околу 3.500 печатени книги.

IMG_0232

 

You may also like...