Манастир Каракал – Καρακάλλου

Манастир Каракал (грчки : Μονή Καρακάλλου) е Православни манастир на монашкиот држава на Света Гора во Грција. Тoj e лоциран на југо-источната страна на полуостровот.Манастирот е сонован во 11 век. Во 13 век, како резултат на активноста на пирати и Латините, Каракал беше целосно напуштен. Тој бил повторно изграден во 16 век. Манастирот е рангиран како единаесеттиот во хиерархијата на Светогорските манастири.

IMG_0357

 

You may also like...