Манастир Ивирон – Ιβήρων

Манастирот бил изграден од страна на Грузијците под надзор на двете грузиски монаси, Јован Пиринејскиот и Tornikios меѓу 980-983 АД и сместен грузиски свештенството и свештеници.
Манастирот рангира на третото место во хиерархијата на Светогорските манастири. Библиотеката на Ивирон манастирот содржи 2000 ракописи, 15 литургиски свитоци, и 20.000 книги, од кои повеќето се во Грузија , грчки , хебрејски и латински .
Името Ивирон потекнува од античкиот грузиски Кралството Иберија (Iveria).
Манастирот има моштите на повеќе канонизиран светци од било кој друг на Света Гора.Пресвета Portaitissa , позната од 9 век икона, е исто така се наоѓа на Ивирон.

IMG_0385

 

You may also like...