Манастир Ватопед- Βατοπέδι

Светиот Ватопед ( грчки : Βατοπέδι, се изговара [Ватопеди] ) на Света Гора , Грција, бил изграден во втората половина на 10-тиот век од страна на тројца монаси, Атанасиј, Никола и Антониус, од Адријанопол , кои беа учениците на Атанасиј Атонски. Од тогаш па наваму, неколку згради биле изградени, повеќето од нив биле изградени за време на византискиот период и во текот на 18 и 19 век, кога во манастирот достигна својот највисок врв.

IMG_0391

 

You may also like...